miercuri, 4 mai 2011

Cozonac


Ingrediente:
- 1 kg faina
- galbenusurile de la 4 oua
- 300 g zahar
- 1 lg-ta sare
- 250 ml ulei
- 2 cuburi drojdie
- 500 ml lapte
- mirodenii: coaja de lamaie, portocala (eu adaug si zeama de la o portocala)

Faina se cerne de 3 ori, se pune intr-un lighean si se lasa gol in mijloc, unde se va amesteca drojdia cu 2-3 linguri de zahar, pana se obtine un lichid. Peste drojdie se pun 2-3 linguri de lapte, apoi se amesteca cu faina pana se obtine o coca moale (=> maiaua), care se lasa la crescut.
In restul de lapte se dizolva zaharul.
Galbenusurile se freaca cu sarea si cu 200 ml ulei (adaugat treptat), obtinandu-se astfel o maioneza. Daca maioneza se taie... asta e! (a nu se intra in panica)
Dupa ce a crescut maiaua, se adauga laptele, maioneza, mirodeniile si se bat cu faina din lighean. Spre sfarsit se pune restul de ulei, se mai amesteca 15 min. Se face cruce si se lasa la crescut intr-un loc caldut.

Umplutura:
- albusurile de la 4 oua
- nuca
- rahat
- cacao
- 150-200 g zahar

Albusurile se bat spuma cu zaharul, nuca si cacaua. (=> un fel de crema)
Coca, dupa ce a crescut cel putin jumatate din cate era, se da inapoi si se intinde in foi (cu mana). Acestea se umplu cu crema sau cu rahat, sau cu amandoua si se impletesc doua cate doua, se pun in tavi de cozonaci si se mai lasa la crescut.
Inainte sa fie bagati in cuptor, cozonacii sunt unsi cu un ou spart si batut putin, apoi se presara zahar deasupra si dupa plac, mieji de nuca.

0 soapte:

Trimiteți un comentariu